2013. augusztus 5., hétfő

Hajtovány - töpörtyűkrémmel

Tombol a kánikula. Én elég jól bírom a meleget, de ez már nekem is sok. Az egyébként kimondottan hideg, északi fekvésű lakásunkban is 27 fok van. A kertben minden kiégett, amit nem locsolunk naponta, de locsolással is csak annyit érünk el, hog  a növények éppen csak vegetálnak. Azt meg a terhesség 9. hónapjával együtt járó cirka 15 kg plusz súlynak tudom be, hogy már akkor is csorog rólam a víz, ha semmit nem csinálok. Így aztán nem sok kedvem van főzni, sütni meg pláne nincs. Ez a péksütemény sem most készült, de aki vállalkozik rá, hogy a hőségben megsüti, garantáltan óriási sikere lesz vele a családban vagy egy esti baráti sörözős összejövetelen.

A recept eredetije Limaránál.



Hozzávalók:

  • 1/2 kg liszt
  • 3 dl tej
  • fél dl olaj
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • csipet cukor
  • 1 csapott evőkanál só
A tölteléknek és a tetejére:
  • kb. 20-25 dkg töpörtyűkrém
  • 1 tojássárgája
  • szezám- vagy köménymag
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépben dagasztjuk-keleszt jük. Vékonyra nyújtjuk, és a kenhető, de nem túl lágy töpörtyűkrémmel megkenjük. Feltekerjük, mint a kalácsot, és ferde metszésekkel 12-16 trapéz alakú darabra vágjuk. Tetejét pici vízzel elkevert tojássárgával lekenjük, szezám- vagy köménymaggal megszórjuk.
Fél órát kelni hagyjuk, 180 fokon 20-25 perc alatt pirosra sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése