Tombol a kánikula. Én elég jól bírom a meleget, de ez már nekem is sok. Az egyébként kimondottan hideg, északi fekvésű lakásunkban is 27 fok van. A kertben minden kiégett, amit nem locsolunk naponta, de locsolással is csak annyit érünk el, hog a növények éppen csak vegetálnak. Azt meg a terhesség 9. hónapjával együtt járó cirka 15 kg plusz súlynak tudom be, hogy már akkor is csorog rólam a víz, ha semmit nem csinálok. Így aztán nem sok kedvem van főzni, sütni meg pláne nincs. Ez a péksütemény sem most készült, de aki vállalkozik rá, hogy a hőségben megsüti, garantáltan óriási sikere lesz vele a családban vagy egy esti baráti sörözős összejövetelen.
A recept eredetije
Limaránál.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 3 dl tej
- fél dl olaj
- 1 tojás
- 2,5 dkg élesztő
- csipet cukor
- 1 csapott evőkanál só
A tölteléknek és a tetejére:
- kb. 20-25 dkg töpörtyűkrém
- 1 tojássárgája
- szezám- vagy köménymag
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépben dagasztjuk-keleszt jük. Vékonyra nyújtjuk, és a kenhető, de nem túl lágy töpörtyűkrémmel megkenjük. Feltekerjük, mint a kalácsot, és ferde metszésekkel 12-16 trapéz alakú darabra vágjuk. Tetejét pici vízzel elkevert tojássárgával lekenjük, szezám- vagy köménymaggal megszórjuk.
Fél órát kelni hagyjuk, 180 fokon 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése