2013. augusztus 25., vasárnap

Kakaós csiga

Ki szereti a kakaós csigát? Szinte mindenki. Hol lehet jó kakaós csigát venni? Szinte sehol. Általában száraz, szikkadt vagy keletlen, nyúlós. Az alábbi egy hagyományos kelt tésztás változat, nem a leveles, és bátran állíthatom, feleleveníti gyermekkorunk kakaós csigáinak ízét és állagát.
A tészta receptje egyébként nálam afféle kelt tészta alaprecept: ebből készül a bukta, a túrós batyu, az aranygaluska is.


Hozzávalók:

a tésztához
1 csomag szárított élesztő v. 2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
1 dl olaj
2 tojássárgája
fél cs. sütőpor
25 dkg liszt
25 dkg rétesliszt
3 púpos evőkanál cukor
csipet só

továbbá
3-4 evőkanál natúr krémsajt vagy tejföl
6 evőkanál cukor
3 evőkanál kakaópor
5 dkg olvasztott vaj v. margarin

A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gépben dagasztjuk kelesztjük.
A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk és kb. 45 X 32 cm-esre nyújtjuk. Megkenjük a krémsajttal/tejföllel és megszórjuk a cukorral elkevert kakaóval. A vajjal meglocsoljuk, és hosszabbik oldalától indulva szorosan feltekerjük. 12 darabra vágjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 18-20 percig sütjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése