Nálunk az eperszezon egyik fő attrakciója. Különleges és
látványos, de egyszerűen elkészíthető és elronthatatlan. Bár ahogy a neve is
mutatja, sajttal készül, sütést követően ezt nehéz lenne megállapítani, nem
véletlen, hogy magyarra általában túrótortaként fordítják.
Hozzávalók:
- 20 dkg Zabfalatok keksz
- 10 dkg olvasztott vaj
- 60 dkg Philadelphia jellegű krémsajt (natúr sajtkrém, én Lidl saját márkásat használok)
- 3 tojás
- 15 dkg porcukor
- 2 citrom reszelt héja
- 1 vaníliarúd kikapart belseje v. 1 teásk. vaníliakivonat
- 1 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- kb. 30 dkg eper
- 1 csomag piros tortazselé
- kevés cukor a zseléhez
A kekszet csomagolással együtt egy zacskóba rakjuk, és
sodrófával vagy húsklopfolóval összetörjük. A kekszmorzsát összekeverjük a
vajjal és egy kivajazott 24-26 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformába nyomkodjuk. (Tanácsos
a tortaforma alját alufóliába bugyolálni, mert még a legjobb formák is
hajlamosak a karima mentén átengedni a vajat, ami belecsöpög és beleég a sütő
aljába.) Igyekezzünk egyenletesre simítani, pereme ne legyen.
160 fokos sütőben 15 perc alatt világosbarnára sütjük.
Közben a tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a
sajtot, citromhéjat, vaníliát, tejfölt, kikeverjük, majd a végén hozzádolgozzuk
a lisztet. Ráöntjük a megsült kekszes lapra, és 50 perc alatt megsütjük.
Érdemes tűpróbát végezni, lehet, hogy kell neki még pár perc.
Ha kihűlt, a tortát minimum 1-2 órára hűtőbe rakjuk. Ha
lehűlt, a tetejét kirakjuk eperrel. Elkészítjük a tortazselét a csomagolásra
írtak szerint. De ne öntsük rá a tortára, hanem ecsettel óvatosan kenegessük le
az eperszemeket, így szép fényesek lesznek és frissek maradnak.
Mesés!
(Stahl Judit receptje alapján)
(Stahl Judit receptje alapján)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése