2013. június 19., szerda

Ribizlizselé



Mióta a saját kertemben szedem a ribizlit, ez a dzsem minden nyáron elkészül. Egyáltalán nem vagyunk nagy lekvárfogyasztók, szinte kizárólag süteményekbe kerül. Ezt is elsősorban isler, esetleg linzerkarika sütése során használom fel. Egyébként nagyon egyszerűen elkészíthető, a legmacerásabb rész a ribizli leszedése. Intenzíven gyümölcsös, mintha ribizlit ennénk.

Hozzávalók:
  • ribizli (jó érett legyen)
  • cukor
  • egy kevés citromsav
  • dr. Oetker dzsemfix 3:1
A ribizlit megmossuk, leszárazni nem kell. Hagyományos paradicsompasszírozón (nekem a létező legegyszerűbb, tekerős műanyag van)  áttörjük. Korábban próbáltam gyümölcscentrifugával is, de nekem nem vált be, nagyon kevés levet nyomot ki, a pektinben gazdag, sűrű része a lének a szűrőben maradt, a héjjal és a magokkal együtt.
A kipréselt levet lemérjük, és a dzsemfix csomagolásán található leírás szerint édesítjük, illetve elkészítjük.
A citromsavat (kb. 1 literhez egy kávéskanálnyit) még főzés előtt hozzákeverjük. Ettől sokkal szebb színe lesz a dzsemnek.

1 nap múlva fogyasztható, de jövő nyárig is eláll.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése