2013. június 30., vasárnap

Házassági évforduló - hideg bodzás paradicsomleves, zöldfűszeres szűzpecsenye fokhagymás mángolddal, ribizlifagylalt


 Ma van a hatodik házassági évfordulónk. Régebben ilyenkor étterembe mentünk, de az utóbbi néhány évben párom már mindig az otthoni ünneplésre voksolt. Mivel pár napja sikerült egy szép szűzpecsenyét vennem, nem ellenkeztem. Ez az a sertéshús, ami bármikor jöhet. Kiegészítésként pedig gyönyörű, színes szárú mángold kínálgatja magát a kertben...
Egyébként az egész luxusebéd (estebéd) elkészítése nem tart tovább 1 óránál.





A bodzás paradicsomleves a világ legegyszerűbb nyári levese. Az elkészítése kb. 1 perc, és egy forró nyári napon  verhetetlen.



Hozzávalók:
  • 1 liter hideg paradicsomlé (dobozos, 100 %-os)
  • 1 dl bodzaszörp
  • 1 kiskanál Piros Arany

Fentieket összekeverjük, hidegen, levesgyönggyel tálaljuk.


Zöldfűszeres szűzpecsenye

  • kb. fél kg sertésszűz
  • 4 evőkanál olaj
  • 4-5 ág aprított rozmaring- és kakukkfűlevél
  • 1 csapott teáskanál durvára darált színes bors
  • 1 csapott teáskanál durva szemű só

A szűzpecsenyét kettévágjuk, a fűszereket 2 evőkanál olajjal elkeverjük, bedörzsöljük vele a húst. A maradék olajat felforrósítjuk, és a húsra szép piros kérget sütünk. Átrakjuk egy kis tepsibe, alufóliával betakarjuk, és 200 fokon 15 percig sütjük. (Ha szeretnénk, hogy az érmék közepe rózsaszín legyen, 8-10 perc is biztosan elég.) Tálalás előtt néhány percet letakarva pihentetjük, majd szépen felszeleteljük.

A fokhagymás mángoldhoz:

  • 1 kis csokor mángold
  • 1 evőkanál olaj
  • kb. 2 dkg vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál tejszín
  • só, bors

A vajat az olajjal megolvasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, picit pirítjuk. Óvatosan, egy pillanat alatt megég! A mángoldot megmossuk, igyekszünk leitatni róla a vizet, majd a szárát felkockázva. a leveleit csíkokra vágva a vajas fokhagymás keveréken sóval, borssal ízesítve megpároljuk. Hozzáadjuk a tejszínt és átforraljuk vele.

A rozmaringos krumlihoz az apró, sárga újkrumplit megsikáljuk (hámozni nem kell), elkeverjük kevés olívaolajjal vagy kacsazsírral, aprított rozmaringlevéllel és durva szemű sóval. 200 fokon kb. fél óra alatt pirosra sütjük. Zöldfűszeres tejföllel tálaljuk: kb. 1,5 dl tejfölben elkeverek egy kis sót, 2 teáskanál citromlevet, 1 evőkanál tejszínt és egy kis csokor petrezselymet és metélőhagymát.

 

Ribizlifagylalt

25 dkg fagyasztott ribizli
25 dkg görög joghurt
2 dl tejszín
cukor vagy édesítő

A fagyott ribizlit botmixerrel leturmixoljuk a joghurttal, édesítjük. A tejszínt laza habbá verjük, elkeverjük a ribizlis joghurttal, és mehet a fagyigépbe. Nekem kb. 6-8 perc alatt megfagy.
Elkészíthető friss vagy felengedett ribizlivel is, de akkor jóval több ideig kell fagyasztani.




 Cicánkat az egészből a sertésszűz érdekelte volna. Jól nevelt macska, tudja, hogy asztalra, konyhapultra nem mehet, de amíg kiszaladtam a kertben, beraktam a húst a hűtőbe, hiszen ez azért mégis óriási kísértés. A mángold viszont nem hozta lázba...

Mi lehet ez?


Ez történne velem, ha ilyet kéne ennem...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése