2013. június 16., vasárnap

Krutonos csirkés spenótsaláta

Ez nálunk igazi luxusvacsora vagy ebéd. Nem az alapanyagok különlegessége vagy ára miatt, hiszen a hozzávalók  közt semmi extra nincs. De olyan elképesztően finom, hogy ha ilyet készítek, mindig úgy érezzük, valamilyen elegáns étteremben ülünk, ahol csupa ínyencség szerepel az étlapon. A saláta szónak teljesen új dimenziót ad, kimondottan kiadós és laktató.


Hozzávalók:

30 dkg csirkemellfilé
só, bors
2 evőkanál olaj
10 dkg vaj
10 dkg kéksajt (pl. márványsajt)
4 vékony szelet fehérkenyér
1 csomag bébispenót
1 nagy alma (esetleg körte)
1 kis csokor újhagyma v. 1 kisebb fej lilahagyma
6-8 dkg dióbél

Az öntethez:
6 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
só, bors

A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés olajon megsütjük. A megsült húst kivesszük az edényből és félretesszük. Ugyanebben az edényben felolvasztjuk a vajat, hozzámorzsoljuk a kéksajtot, és az egészet összeolvasztjuk. Levesszük a tűzről, és a felkockázott kenyeret hozzáadjuk. Igyekezzünk, hogy a sajtos keverék egyenletesen vonja be a kenyérkockákat. Ezután sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, és 200 fokon kb. 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, nagyon könnyen megég! Az alma magházát kivágjuk, felkockázzuk, a hagymát felkarikázzuk, a diót durvára vágjuk.
Ezután tálalhatunk is: A hozzávalókat közvetlenül a tányérra rétegezzük: spenótlevél, csirke, hagymakarikák, kruton, alma, dió, majd újból spenótlevél és a többi.
Az öntet hozzávalóit kis üvegben összerázzuk, és a salátára csöpögtetjük, és kész.

2 nagy vagy 3 kisebb adag lesz belőle.

(Stahl Judit receptje nyomán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése