2013. július 6., szombat

Meggyes nutellás táska

Egészségtudatosak és kalóriaszámlálgatók biztosan szívükhöz kapnak a recept olvastán, de tapasztalataim szerint ők is el szoktak csábulni ehhez hasonló péksütemények láttán a boltokban. És határozottan állíthatom, ez a házi változat finomabb bármilyen bolti péksüteménynél, árát tekintve pedig a töredéke annak. Meg legalább pontosan tudjuk, mit raktunk bele, mitől olyan finom...
Viszonylag ritkán készítem, mert a formázással el lehet piszmogni, de megéri a fáradtságot. A tésztája puha és foszlós, a meggy savanykás íze pedig remekül ellensúlyozza a csokis krém tömény édességét.



Hozzávalók:
a tésztához
  • 60 dkg liszt (fele rétesliszt)
  • 10 dkg cukor
  • 2 dkg tejpor
  • 4 teáskanál porélesztő
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 6 dkg olvasztott vaj
Ezen kívül:
  • kb. 5 evőkanál csokis mogyorókrém (pl. Nutella)
  • 1 üveg magozott meggybefőtt v. kb 30 dkg friss magozott meggy
  • 3 evőkanál olvasztott vaj
A tésztát kenyérsütő gép dagasztó programjával dagasztjuk, kelesztjük. Nagyon jó állagú tésztát kapunk.
A tésztát 12 részre osztjuk, és mindegyikből 14 X 16 cm-es téglalapot nyújtunk.
Mindegyik téglalapot gondolatban három részre osztjuk. Az egyik szélső részt kb. 2 cm-es csikokra vágjuk. A középső részt megkenjük a csokis mogyorókrémmel (érdemes mikróban egy picit megolvasztani, hogy könnyebb legyen kenni). Kirakjuk meggyel. Ráhajtjuk először az ép szélső részt, összenyomkodjuk a végeit, majd ráhajtjuk a csíkokat.is. Elmondani ezt persze bonyolultabb, de a lenti képek mutatják, mennyire egyszerű.
Kb. fél órát kelesztjük. 190 fokos előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Még forrón az olvasztott vajjal lekenjük.






Ötlet innen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése