2013. július 16., kedd

Pavlova - ribizlivel

Ez egy abszolút kedvenc. Gyors, olcsó - általában a hűtőben szomorkodó maradék tojásfehérje eltüntetésével készül -, gyakorlatilag elronthatatlan, ugyanakkor különleges és látványos. Érdekes, hogy nálunk viszonylag kevesen ismerik, vendégeknél biztos sikert aratunk vele. A recept olvastán nem gondolnánk, de tényleg annyira könnyű és nem túl édes, hogy négy ember könnyedén egyszerre eltünteti a lenti mennyiséget. A "tészta" kívül ropogós, belül kissé nyúlós, mint a mályvacukor, a tejszín habos, a gyümölcs rajta savanykás, az egész süti textúráját és ízvilágát tekintve is mesés.
Bármilyen piros gyümölccsel elkészíthető, de nekem ribizlivel az igazi, ennek savanyúsága tökéletesen ellensúlyozza az alap és a tejszínhab édességét. Télen, ha kifogy a fagyasztóból a ribizli, gránátalmával is nagyszerű.



Hozzávalók:

4 tojásfehérje
20 dkg átszitált porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat v. aroma
2 teáskanál fehérborecet v. almaecet

2 dl Hulala jól behűtve
kb. 30 dkg ribizli

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit, és ceruzával egy 24 cm átmérőjű kört rajzolunk rá.
A tojásfehérjét laza habbá verjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliát és az ecetet. Sűrű, fényes, kemény habbá verjük. A habot a sütőpapírra rajzolt körbe igazítjuk. A széle lehetőleg egyenletes legyen, a teteje maradhat kicsit "kócos". Berakjuk a sütőbe, és azonnal visszavesszük a hőfokot 150 fokra. Egy órán át sütjük. Ha letelt az egy óra, lekapcsoljuk a sütőt, és a teljes kihűlésig a sütőben hagyjuk.
A Hulalát habbá verjük (ne túl keményre). Ha azonnal elfogyasztjuk, használhatunk valódi tejszínt is, jól behűtve. A kihűlt lapot egy tortatálra borítjuk úgy, hogy a teteje kerüljön alulra. Így az alja kerül felülre, ami szép sima. Ezen eloszlatjuk a felvert tejszínhabot, és elrendezzük rajta a gyümölcsöt. Szigorúan hűtve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése