2017. május 23., kedd

Spárga újkrumplival és grillsajttal



Ismét egy recept Hugh Fearnley-Whittingstall már említett könyvéből. Igazi tavaszi fogás: spárga és újkrumli, amihez remekül illik a grillsajt. (Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy kedves férjem szerint finom fűszeres csirkemell falatok még inkább illenének…) Szintén igaz rá, hogy kevés munkával rövid időn belül finom és tartalmas fogás.
A zöld spárgának amúgy nagy rajongói vagyunk, néhány éve, mióta a nagyobb élelmiszerüzletekben tavasszal néhány hétig nálunk is megbízhatóan és elfogadható áron kapható, biztosan asztalra kerül néhányszor. A tisztítását sem érzem nagy macerának. Azt hiszem, Jamie Olivertől származik a módszer: a spárgát két végén megfogjuk, könnyedén meghajlítjuk, és ahol eltörik, addig zsenge, a szár alsó részét pedig kidobjuk. Ha viszont igazán szép, fiatal spárgát sikerült vennünk, és nem rohanunk, akkor érdemes a kidobásra ítélt spárgavégét krumplihámozóval meghámozni. Az így kapott vékonyka kis darabok szintén mehetnek a többi közé.


Hozzávalók 2 bőséges adaghoz:

½ kg (lehetőleg apró szemű) újkrumpli
1 cs. zöld spárga
1 cs. grillsajt (nálam most chilis, de ahogy tetszik)
kevés olívaolaj
só, bors, fokhagyma, rozmaring



 A tálaláshoz: 1 dl tejföl kevés sóval, borssal, fokhagymával fűszerezve

 A krumplit folyó víz alatt megsikáljuk (hámozni nem kell), kettévágjuk. A spárgát leöblítjük, a fenti módszer szerint megtisztítjuk és kb. 3-4 centis darabokra vágjuk. A grillsajtot 1 cm széles szeletekre vágjuk.
A krumplit egy tálban a fűszerekkel kb. két evőkanál olívaolajban jól megforgatjuk. Egy sütőpapírral bélelt nagy, mély tepsiben elterítjük. Fontos, hogy akkora tepsit használjunk, amiben egy rétegben elférnek az alapanyagok. 200 fokon 30 percig sütjük. Ezután hozzáadjuk a pici olajon sóval-borssal szintén átforgatott spárgát és a grillsajt szeleteket. További 20 percig sütjük, vagy amíg a spárga átpuhul és a grillsajt pirulni nem kezd.
A fűszeres tejföllel tálaljuk, ami saját találmány, de zöldsalátával is el tudom képzelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése