2017. május 12., péntek

Padlizsános csicseriborsó saláta

Az alábbi húsmentes recept az angol tévés szakács, Hugh Fearnley-Whittingstall Három jó dolog a tányéron című szakácskönyvéből származik. Nagy tisztelője vagyok a fenti úrnak, River Cottage-sorozatát és könyveit is szórakoztatónak, stílusosnak találom, rokonszenves az evésről-főzésről, általában az életről-gazdaságról-társadalomról alkotott felfogása. Ennek ellenére eddig ritkán próbáltam ki receptjét, de ez változni fog! Az alábbi recept is teljes siker, a csicseriborsó-padlizsán-koktélparadicsom hármas az eltalált fűszerezéssel nagyon harmonikus ízvilágot eredményez. A csicseriborsó egy ideje amúgy is nagy kedvenc, és amióta könnyen beszerezhető konzerv vagy üveges formában, egyre gyakrabban kerül nálunk asztalra. A Lidlben a spanyol héten mindig van, az ára is sokkal barátságosabb, mint más üzletek konzerv változatának, ilyenkor szoktam venni néhány üveggel. További nagy előnye ennek a fogásnak, hogy legfeljebb 10 perc munka van vele. Nem macerás, finom, kiadós és nem támad hiányérzetünk amiatt, hogy nincs benne hús.




Hozzávalók:
  • 2 szép padlizsán (kb. 70 dkg)
  • 30 dkg koktélparadicsom
  • 1 üveg (vagy konzerv) főtt csicseriborsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál napraforgóolaj
  • só, bors, fahéj, bazsalikom, chili, reszelt citromhéj
A tálaláshoz:
  • görög joghurt (a sűrű natúr joghurt)
  • só, bors, fokhagyma(por) 
A padlizsánt meghámozzuk, felkockázzuk. Aki bírja a héját, természetesen rajta hagyhatja. A koktélparadicsomot félbevágjuk. A fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük. (Használhatunk fokhagyma granulátumot is.) A csicseriborsót leszűrjük, szűrőben hideg vízzel leöblítjük.
Egy viszonylag nagy hőálló tálba vagy tepsibe beleöntjük az olajat, és a sütővel együtt 200 fokra melegítjük. Ha forró, belerakjuk a sóval, borssal, pici fahéjjal fűszerezett padlizsánkockákat. 30 percig sütjük. Ekkor hozzákeverjük a paradicsomot, fokhagymát, chilit, bazsalikomot. További 20 percig sütjük. Ekkor keverjük hozzá a csicseriborsót, kevéske citromhéjat, aztán további 10 perc a sütőben. És ennyi.
A joghurtot fűszerezzük. A langyosra hűlt salátát a joghurtöntettel és esetleg puha kenyérrel tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése