2015. április 22., szerda

Pórés-csirkés kéksajtos lepény

Egy újabb sós lepény, ezúttal hússal. Nagyon szeretem, aki a nevében szereplő hozzávalókat kedveli, biztosan nem fog csalódni benne. Egy könnyű levessel tökéletes hétvégi ebéd, piknikre és kirándulásra szintén jó ötlet a megszokott szendvics helyett.




Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű, fodros szélű piteformához)
a tésztához :

  • 20 dkg liszt
  •  1 csapott teáskanál só
  •  1 csapott evőkanál cukor (Nem kell félni, nem lesz a tészta édes, csak ropogósabb.)
  •  10 dkg hideg vaj
  •   kb. 3 evőkanál hideg víz
  •   kevés puha vaj a forma kikenéséhez

a töltelékhez :
  • 30 dkg csirkemell filé
  • kevés vaj vagy olaj
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín 
  • 1 nagy póréhagyma
  • 15 dkg kéksajt (pl. márványsajt, gorgonzola...)
  • só, bors, fokhagyma, őrölt szerecsendió
A tésztához elkeverjük a lisztet a sóval, cukorral, és késes robotgéppel morzsásra keverjük a hideg vajjal.
Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk  a tésztát a hideg víz segítségével. Kinyújtjuk, és a kivajazott piteformába igazítjuk. A széleket igyekszünk szépen a tortaforma széléhez simítani. Villával megszurkáljuk, a tésztára sütőpapírt fektetünk, és babbal, rizzsel vagy esetleg kövekkel lenyomtatjuk. (Ez hivatott megakadályozni, hogy sülés  közben a tészta felpúposodjon, és ne legyen helye a tölteléknek.) Ezután a formát legalább 1-2 órára hűtőbe rakjuk.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.A hűtőből egyenesen a forró sütőbe rakjuk a tésztát, és nehezékestől 25 percig sütjük.(Kicsit aggódtam, hogy a forma megrepedhet a forró hőtől, de nem volt gond.)
Közben a falatnyira felkockázott csirkemellet a vajon/olajon kevés sóval, borssal és fokhagymával megpirítjuk. A húst kivesszük egy kis tálkába, és ugyanebben az edényben fedő alatt, pici sóval meghintve puhára pároljuk a felkarikázott póréhagymát. A sózással legyünk óvatosak, hiszen a kéksajt nagyon sós! A tojásokat villával felverjük, egy keveset félrerakunk a tészta kenéséhez. Hozzákeverjük a tejszínt, a szerecsendióval fűszerezzük, majd a csirkehúst, a megpárolt hagymát is hozzáadjuk, és belemorzsoljuk a kéksajtot. A tésztáról eltávolítjuk a nehezéket és a sütőpapírt, lekenjük a félretett felvert tojással, és további 2-3 percig sütjük. (A tojás egy bevonatot képez a tésztán, így a töltelék nem áztatja el. ) Ezután ráöntjük a tölteléket, és további 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Szerintem langyosan tökéletes!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése