2015. április 17., péntek

Medvehagymás Lala kifli

Kedvenc kenyeres-kelt tésztás blogomról származik a recept. Ellentétben a pestoval, ezt bátran ajánlom azoknak is, akik nem fanatikus medvehagyma rajongók. Itt a vajjal dúsított kelt tészta remekül elbírja a medvehagyma intenzív aromáját, és nem is kerül bele túlságosan sok. Maga a recept eredetileg nem medvehagymás, csupán a sós vaj kerül a tésztarétegek közé formázás előtt, én így még nem próbáltam, de szezonon kívül majd sort kerítek rá. Nagyon jó állagú tészta, langymelegen finom ropogósak is voltak a kis kiflik, de másnap reggel is remek, néhány másodperc mikrózással pedig gyakorlatilag a frissen sült illúzióját kelti... Vendégvárónak, sörkorcsolyának is tökéletes.


Hozzávalók:
  • 7 dkg natúr joghurt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • fél dl tej
  • fél dl olaj
  • 1 ek. cukor
  • 35 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
A hozzávalókból kelttésztát dagasztunk, majd duplájára kelesztjük. Jól formázható, rugalmas, inkább kicsit lágyabb tészta legyen.

 Krém:
  • 10 dkg vaj
  • fél ek. só
  • 1 kis marék medvehagyma (Nem kell sok, nagyon intenzív ízű!)
A vajat kb. fél órával a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből. Nem jó, ha teljesen hideg, mert nem lehet vele dolgozni, de ha nagyon puha, sok kifolyik a kiflikből sütéskor. Én a medvehagymával és a sóval együtt késes robotgépben összedolgoztam, így tökéletes volt. Akinek nincs ilyen masinája, aprítsa finomra a medvehagymát, és a sóval együtt keverje a vajhoz. Ha nagyon nem boldogulunk a hideg vajjal, esetleg nagy lyukú reszelővel reszeljük le.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, négy egyforma darabba vágjuk. Egy tésztát vékony kör alakúra nyújtunk, majd megkenjük a sós, medvehagymás vajjal. Beborítjuk egy másik kinyújtott lappal és 16 cikkre vágjuk. Egyesével feltekerjük őket, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 200 fokra előmelegített sütőbe 9 perc alatt pirosra sül.
32 db apró kifli lesz belőle.

(az eredeti recept itt

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése