2014. február 14., péntek

"Pimasz" csokoládékrém szezámmagos karamell lapocskákkal

Valentin napi desszertnek készült. Szerintem már a képből is látszik, nincs mit mondani róla, csak azt, hogy mesés!...


Hozzávalók:
(3 nagy vagy 4 kisebb adag)

125 g étcsokoládé (min. 70 % kakaóval)
3 dkg vaj
1 tojás
1 teáskanál méz
1 löttyintés mandulalikőr (vagy más alkohol)
2 dl tejszín

A karamelllapokhoz:

10 dkg cukor
2 evőkanál víz
4 dkg szezámmag
pici olaj

A karamell lapokhoz egy tepsit kibélelünk alufóliával és vékonyan kiolajozunk.  A cukrot és a vizet elkeverjük, és nagy lángon világos színű karamellt készítünk. Beleszórjuk a szezámmagot, és együtt sötét aranyszínűre pirítjuk. Legyünk résen, ilyenkor már könnyen megég és keserű lesz! Az olajos alufóliára öntjük, gyors mozdulatokkal igyekszünk elsimítani, és hűlni hagyjuk. Legyünk nagyon óvatosak, a karamell iszonyúan forró! Eszünkbe ne jusson belenyúlni, vagy lenyalni a kanalat!

A csokit gőz felett a vajjal felolvasztjuk. Lazán felverjük a tejszínhabot, ne legyen kemény! A tojást a mézzel és a likőrrel szintén habosra verjük. Összedolgozzuk a csokival és a tejszínnel. Kis tálkákba adagoljuk. A karamellt lapocskákra tördeljük, és a krémbe szúrjuk. Tálalás előtt legalább 1 órát hűtőben tartjuk.


(Jamie Oliver receptje)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése