2014. február 15., szombat

Halas olívás kövön sült pizza

Az alábbi pizza férjem nagy kedvence. Általában jobban szeretjük a besamel mártásos pizzát a paradicsomosnál, ő rajong a halért, és mindketten a vékony, ropogós tésztát kedveljük. Bár már jó ideje van pizzakövem, amit egy kézműves vásárban megismert fazekassal gyártattam le, most először voltam maradéktalanul elégedett a rajta sült tésztával. A pizzakőnek az a jelentősége, hogy porózus, a tészta nedvességét felszívja, így az könnyen ropogósra sül. Ennyi idő után arra is rájöttem, hogy a kőnek valóban nagyon forrónak kell lennie. Így egyrészt nem ragad rá a tészta (a kukoricadarás szórás csak afféle biztonsági öv), másrészt ekkor működik a kő fenti funkciója.



Hozzávalók:
a tésztához
  • 30 dkg liszt (nálam most tönkölyliszt)
  • 180 ml víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 12 g élesztő
  • 1 evőkanál olívaolaj

kevés kukoricadara a pizzakő szórásához

a feltéthez
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 heringfilé konzerv
  • 1 marék olajbogyó
  • 1 darabka póréhagyma
  • kevés citromlé
  • só, bors, fokhagyma, oregánó
  • kb. 10 dkg sajt

A tészta hozzávalóiból kenyérsütő gép dagasztó programján tésztát dagasztunk. A kikapcsolt gépben duplájára kelesztjük.
Közben a sütőt a pizzakővel együtt maximum hőfokra (230 fok) felmelegítjük. Nagyon fontos, hogy a pizzakő is jól átforrósodjon.
A vajból, lisztből, tejből besamelt főzünk, fűszerezzük. Hozzákeverjük a tejfölt. A hagymát felszeljük, a halat leszűrjük, kisebb darabokra szedjük. Az olajbogyókat félbe vágjuk.
A tésztát kinyújtjuk. A forró pizzakövet óvatosan kiemeljük a sütőből, megszórjuk kukoricadarával. Ráigazítjuk a tésztát, a tejfölös besamellel megkenjük. Elrendezzük rajta a hagymát, haldarabokat, olajbogyót, a halra kevés citromlét csöpögtetünk. A sajtot ráforgácsoljuk (ne reszeljük!), és visszadugjuk a sütőbe. Kb. 15 perc alatt piros-ropogósra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése