2013. november 20., szerda

Csíkos szelet

Az alábbi recept az egyik kedvenc gasztroblogomról származik, csekély változtatással. Gyors, egyszerű  sütemény, ugyanakkor látványos és nagyon finom, szerintem ünnepi tortaként is megállja a helyét.




Hozzávalók: (20x25 cm-es tepsihez)
 a tésztához:
  • 15 evőkanál kristálycukor
  • 3 tojás
  • 3 dl tejföl
  • 15 evőkanál liszt
  • 3 kávéskanál szódabikarbóna
  • 5 evőkanál darált mák
  • 3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 5 evőkanál darált dió
  a krémhez:
  •  1 liter tej
  •  8 evőkanál búzadara
  •  20 dkg vaj/margarin
  • 18 dkg porcukor
  • vanília kivonat v. aroma
  • egy citrom reszelt héja
  a tetejére:  étcsokoládés tortadara

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, lisztet, szódabikarbónát. A masszát háromfelé osztjuk. (Érdemes lemérni, így biztos sikerül három egyenlő részre osztani.) Az egyikbe belekeverjük a kakaót, a másikba a diót, a harmadikba a mákot. Sütőpapíros tepsiben 180 fokon kb. 15 perc alatt külön-külön megsütjük.
A krémhez felfőzzük a búzadarát a tejben, kihűtjük. Habosra keverjük a vajat a cukorral, vaníliával és citromhéjjal, összedolgozzuk a darakrémmel.
Összeállítjuk a sütit: kakaós lap - krém - diós lap - krém - mákos lap - krém - tortadara. Fogyasztásig hűtőben tartjuk. Másnap is nagyon finom!

Eredeti recept itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése