2013. november 10., vasárnap

Sütőtökös ricottás lasagna

Rajongok a sütőtökért, szívesen próbálok ki újabb és újabb sütőtökös recepteket. Ez a fogás igazi lélekmelegítő őszi-téli étel, és az egyik legfinomabb vega kaja, amit ismerek. Nagyon finom, fűszeres, tökéletesen alkalmas arra, hogy elterelje az ember figyelmét arról, hogy kinn vacak esős, hideg idő van. 
Az összeállítása kicsit bonyolultnak tűnhet, de igazából nem az. Mivel a tésztalapokat nem kell előfőzni, kb. fél óra alatt összeállítható, háromnegyed óra alatt megsül, és garantáltan nem fog hiányozni belőle a hús.




Hozzávalók:

kb. 30 dkg lasagna lap (száraztészta)

a sütőtökös püréhez:
30 dkg sült sütőtök
3 dl víz
2 dl tejszín
2 dl tej
1 evőkanál kakukkfű (szárított)
só, bors
őrölt chili vagy cayenne bors

a ricottás krémhez:
50 dkg ricotta
2 dl tejszín
2 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors

1 kis üveg pesto (bazsalikomos)

a tetejére:
10 dkg krémsajt
1 dl tej
5 dkg reszelt sajt

A sütőtök püréhez a tököt és a vizet összeturmixoljuk. Hozzáöntjük a tejet, tejszínt és a fűszereket. A krém nagyon hígnak tűnhet, de ne ijedjünk meg, ilyennek kell lennie, különben a száraz tésztalapok nem puhulnak át. A ricottás krém hozzávalóit elkeverjük. Egy nagy tűzálló tálba (én cserép sütőtálba szoktam) lerakjuk a rétegeket: sütőtökös krém - tészta - ricottás krém, ezt megpötyögtetjük a pestoval - tészta - sütőtökös krém- tészta - ricottás krém pestoval - tészta  - sütőtökös krém - tészta. Tehát a sütőtökös krémet háromfelé, a ricottásat kétfelé kell osztani. Mindenképpen krémmel kezdjünk, különben nem biztos, hogy az alsó tésztaréteg átpuhul!
A tetejére elkeverjük a krémsajtot a tejjel, a tésztára öntjük, és reszelt sajttal megszórjuk. 200 fokon kb. 45 perc alatt pirosra sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése