2013. május 18., szombat

Spenótos lepény





Szeretem a sós lepényeket. Egy levessel komplett ebéd, de kiválóan alkalmas kirándulásra, az unalmas szalámis szendvicsek helyett. Ropogós vajas tészta, zöldséges töltelék tejszínnel, tojással, esetleg túróval...
Szerencsére a párom is imádja, egyetlen nézetkülönbség van közöttünk lepény témában: ő ragaszkodik hozzá, hogy a zöldséges tölteléket némi apróra vágott sonkával turbózzuk fel, én viszont jobban szeretem, ha a füstölt sonka karakteres íze nem nyomja el a zöldségeket. Mindenesetre ma ő győzött...

Ma spenótos változat készült, mivel kertünkben szüretre érett az új-zélandi spenót. Az idei tavasz nem kedvezett a hagyományos spenótnak, mikor vetni kellett volna, odakint hóvihar tombolt, a későbbi hirtelen jött meleg pedig már értelmetlenné tette a vetést. Szerencsére tavaly telepítettem a kertbe új-zélandi spenótot, mely minden évben a maga által elhullatott magokból újra kel. Ízét, leveleit tekintve gyakorlatilag ugyanolyan, mint a hagyományos spenót, de jól tűri a szárazságot, egész nyáron szedhető.

Ezt az ételt egyébként Stahl Judit Enni jó! című szakácskönyvének egyik receptje ihlette, egy darabig gyakorlatilag az ott leírtak szerint változtatás nélkül készült, de évekkel később - pont a lepényrajongásom miatt - megvásároltam a Le Cordon Bleu sorozat Tésztában sült finomságok könyvét, és ettől kezdve inkább eszerint sütöttem.
Kissé időigényes, de ha a tésztát előre elkészítjük (akár előző este), tempósabbnak tűnik a dolog. 

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű, fodros szélű piteformához)
a tésztához :
  • 20 dkg liszt
  •  1 csapott teáskanál só
  •  1 csapott evőkanál cukor (Nem kell félni, nem lesz a tészta édes, csak ropogósabb.)
  •  10 dkg hideg vaj
  •   kb. 3 evőkanál hideg víz
  •   kevés puha vaj a forma kikenéséhez

a töltelékhez :
  • kb. fél kg. spenótlevél
  • kevés vaj vagy olaj
  • 3 tojás
  • 25 dkg ricotta
  • 1 dl tejszín vagy görög joghurt
  • 5 dkg apróra vágott (esetleg főtt) füstölt sonka (elhagyható)
  • só, bors, fokhagyma, őrölt szerecsendió
A tésztához elkeverjük a lisztet a sóval, cukorral, és késes robotgéppel morzsásra keverjük a hideg vajjal.
Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk  a tésztát a hideg víz segítségével. Kinyújtjuk, és a kivajazott piteformába igazítjuk. A széleket igyekszünk szépen a tortaforma széléhez simítani. Villával megszurkáljuk, a tésztára sütőpapírt fektetünk, és babbal, rizzsel vagy esetleg kövekkel lenyomtatjuk. (Ez hivatott megakadályozni, hogy sülés  közben a tészta felpúposodjon, és ne legyen helye a tölteléknek.) Ezután a formát legalább 1-2 órára hűtőbe rakjuk.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.A hűtőből egyenesen a forró sütőbe rakjuk a tésztát, és nehezékestől 25 percig sütjük.(Kicsit aggódtam, hogy a forma megrepedhet a forró hőtől, de nem volt gond.)
Közben a megtisztított spenótlevelet a vajon/olajon kevés sóval és a fűszerekkel megpároljuk. Ha nem a hagyományos spenótot használjuk, érdemes aprítóban kicsit megjáratni, különben párolás után is elég darabos marad. A tojásokat villával felverjük, egy keveset félrerakunk a tészta kenéséhez. Hozzákeverjük a ricottát, tejszínt és a párolt spenótot, esetleg a sonkát. (Ha valódi, hagyományos házi sonkát használunk, nagyon vigyázni kell a sózással, lehet, hogy a töltelékbe egyáltalán nem kell só. A "bolti" sonkák nem ennyire sósak.)
A tésztáról eltávolítjuk a nehezéket és a sütőpapírt, lekenjük a félretett felvert tojással, és további 2-3 percig sütjük. (A tojás egy bevonatot képez a tésztán, így a töltelék nem áztatja el. ) Ezután ráöntjük a tölteléket, és további 25 percig sütjük. Akkor van kész, ha a beleszúrt tű tiszta marad.
Langyosan vagy hidegen tálaljuk.


                    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése