2013. május 20., hétfő

Muszaka




Az egyik kedvenc ételem. Elég macerás, de néhány fázisát leegyszerűsítettem, és kárpótlásul a sok munkáért, roppant kiadós, finom és másnap felmelegítve is ugyanolyan jó. Igazság szerint én jobban is szeretem, ha egyszer már kihűlt, ilyenkor szebben tálalható, összeérnek az ízek. Frissen viszont krémes és szaftos.
A ragut és a zöldségeket előre is elkészíthetjük, így nem tűnik olyan időigényesnek.

Hozzávalók: (6 nagy adag)
  • 50 dkg krumpli
  • 50 dkg cukkini
  • 75 dkg padlizsán
  • kb. 1 dl olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • bors

A raguhoz:
  • kevés olaj
  • 5 dkg füstölt szalonna (elhagyható)
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 1 kis darab zeller, vagy 1 rúd szárzeller
  • 50 dkg darált hús
  • 1 leveskocka
  • bors, oregánó, őrölt babérlevél, esetleg só
  • 30 dkg passzírozott paradicsom
  • 2-3 teáskanál (rozmaringos) cukor
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás
A besamellhez:
  • 7,5 dkg vaj
  • 7,5 dkg liszt
  • 7,5 dl tej
  • só, bors
  • 2 tojás
15 dkg reszelt sajt


A cukkinit, padlizsánt meghámozzuk, fél centis karikákra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. A sóval, borssal elkevert olajjal lekenjük a karikákat, és hőlégkeveréses sütőben 200 fokon kb. 25 percig sütjük. Akkor jó, ha a karikák kezdenek szépen pirulni, barnás foltok jelennek meg rajtuk.
A krumplit héjastól, egészben a sütőben szintén megsütjük, majd meghámozzuk és kihűtjük.

A raguhoz a szalonnát a hagymával megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a reszelt répát és zöldséget. Kicsit átpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, fűszereket, leveskockát, átforgatjuk. Fedő alatt kb. 20-25 perc alatt puhára pároljuk. Hozzákeverjük a paradicsomot és a cukrot, megkóstoljuk, nem kell-e utánasózni. Végül hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a tojást.

Elkészítjük a besamelt: a vajon kissé átpirítjuk a lisztet, felöntjük a hideg tejjel. Sózzuk, borsozzuk és sűrűre főzzük. Hozzákeverjük a tojásokat.

Olajjal kikent tűzálló tálba fektetjük a felkarikázott burgonyát, kissé megsózzuk, és ráöntjük a besamell harmadát. Kirakjuk a padlizsánkarikákkal (kb. a harmadát rakjuk félre), rámerjük a ragu felét, majd a cukkinikarikák, a ragu másik fele és a maradék padlizsán jön. Erre öntjük a többi besamellt, és megszórjuk reszelt sajttal.

200 fokon kb. 40 perc alatt pirosra sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése