Az egyik kedvenc édes péksüteményem. Egyszerű és olcsó,
pihe-puha, foszlós tésztája van, ami önmagában is (na jó, nekem egy bögre
tejeskávéval) nagyszerű. Egy kevés puha vajjal és mézzel vagy gyömbéres
citromdzsemmel pedig egyenesen mesés. Engem leginkább a fánkra emlékeztet,
annak nehézkessége és zsírossága nélkül. Puhasága és enyhén édes íze miatt
igazi babauzsonna. Ha marad belőle másnapra, darabonként 10 másodperc
mikrózással ugyanolyan lesz, mint ha frissen sült volna.
A recept a Macikonyháról
származik, csekély változtatással.
Hozzávalók:
2,5 dl langyos tej
8 dkg puha vaj
40 dkg liszt (lehet fele sima, fele rétesliszt)
5 dkg vaníliás v. tejszín ízű pudingpor (a főzős fajta)
10 dkg cukor
1,5 dkg friss élesztő v. 1 púpos teásk. szárított
5 dkg cukrozott narancs- v. citromhéj
A száraz hozzávalókat elkeverjük, és a tejjel, vajjal
kenyérsütő gép dagasztó programjával megdagasztjuk. (Természetesen kézzel is dagaszthatjuk, ilyenkor az élesztőt kevés tejben és cukorban felfuttatnám, és a vajat csak a végén adnám hozzá.) A cukrozott gyümölcshéjat a
dagasztás végén adjuk hozzá. A tésztát duplájára kelesztjük, majd 16 kis
zsemlét formázunk belőle. (A formázáshoz segítségül találunk videót az interneten, pl.
itt.) Sütőpapíros tepsin ismét duplájára kelesztjük. 180 fokos sütőben
10-12 perc alatt halvány barnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése