2013. május 25., szombat

Babazsemlék


Az egyik kedvenc édes péksüteményem. Egyszerű és olcsó, pihe-puha, foszlós tésztája van, ami önmagában is (na jó, nekem egy bögre tejeskávéval) nagyszerű. Egy kevés puha vajjal és mézzel vagy gyömbéres citromdzsemmel pedig egyenesen mesés. Engem leginkább a fánkra emlékeztet, annak nehézkessége és zsírossága nélkül. Puhasága és enyhén édes íze miatt igazi babauzsonna. Ha marad belőle másnapra, darabonként 10 másodperc mikrózással ugyanolyan lesz, mint ha frissen sült volna.

A recept a Macikonyháról származik, csekély változtatással.


Hozzávalók:

2,5 dl langyos tej
8 dkg puha vaj
40 dkg liszt (lehet fele sima, fele rétesliszt)
5 dkg vaníliás v. tejszín ízű pudingpor (a főzős fajta)
10 dkg cukor
1,5 dkg friss élesztő v. 1 púpos teásk. szárított
5 dkg cukrozott narancs- v. citromhéj

A száraz hozzávalókat elkeverjük, és a tejjel, vajjal kenyérsütő gép dagasztó programjával megdagasztjuk. (Természetesen kézzel is dagaszthatjuk, ilyenkor az élesztőt kevés tejben és cukorban felfuttatnám, és a vajat csak a végén adnám hozzá.) A cukrozott gyümölcshéjat a dagasztás végén adjuk hozzá. A tésztát duplájára kelesztjük, majd 16 kis zsemlét formázunk belőle. (A formázáshoz segítségül találunk videót az interneten, pl. itt.) Sütőpapíros tepsin ismét duplájára kelesztjük. 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt halvány barnára sütjük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése