Csak zárójelben jegyzem meg, ahhoz rendkívüli akaraterő és fegyelmezettség szükséges, hogy az idei eperszezonban lemondjak az igazi epermisuról és a New York-i sajttortáról...
Hozzávalók:
a piskótához:
- 4 tojás
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 4 evőkanál zabkorpa
- 2 teáskanál folyékony édesítő
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- egy csipet sütőpor
- pici vaj a formát kikenni
- 2-3 evőkanál eper v. ribizli lekvár (cukormentes)
- fél citrom leve
- 30 dkg eper összeturmixolva
- 30 dkg görög joghurt (a natúr, zsíros joghurt, nem az idióta görög istenes reklámos, ízesített,cukrozott!)
- 2 dl tejszín
- 1 cs expressz zselatin
- édesítő ízlés szerint
- 10 dkg fehér csoki (nagyon szigorú diétánál elhagyható)
néhány szem eper a díszítéshez
A tésztához egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát vajjal kikenjük. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, kikeverjük a tojássárgáját az édesítővel és a citromhéjjal. Ezután fakanállal beledolgozzuk a lisztet, zabkorpát, sütőport, tojáshabot. 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük.
A krémhez gőz felett felolvasztjuk a fehér csokit. (Két-három kockát rakjunk félre a díszítéshez.) A tejszínt habbá verjük (szilárd legyen, de ne túl kemény). Az összetört epret elkeverjük a joghurttal, hozzáadjuk a felolvadt csokit, majd a tejszínhabot és a zselatinport. Ízlés szerint édesítjük.
Ráigazítjuk a tésztára a tortagyűrűt, és ráöntjük a krémet. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Eperrel és reszelt fehér csokival díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése