2014. június 2., hétfő

Epertorta light

Néhány hete egészen komolyan veszem a fogyókúrát, vagyis hogy helyesen fogalmazzak, az életmódváltást. Sokkal kevesebbet eszem, és odafigyelek arra, hogy mit. Ennek jegyében sajnos jó néhány kedvenc ételféleséget száműztem az étrendünkből. Minden tiltólistán van, amiben cukor vagy fehér liszt van. Az édességekről azonban teljesen nem akarok lemondani, ezért igyekszem néhány karcsúságbarát süteményt kreálni. Ezt a tortát a blogon szereplő szedertorta és az epermisu ihlette, és mondhatom, nagyon finom lett. Bátran fel merném tálalni nem diétázó vendégeknek is.
Csak zárójelben jegyzem meg, ahhoz rendkívüli akaraterő és fegyelmezettség szükséges, hogy az idei eperszezonban lemondjak az igazi epermisuról és a New York-i sajttortáról...



Hozzávalók:
 a piskótához: 
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 4 evőkanál zabkorpa
  • 2 teáskanál folyékony édesítő
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • egy csipet sütőpor
  • pici vaj a formát kikenni
 a piskótát megkenni
  • 2-3 evőkanál eper v. ribizli lekvár (cukormentes)
  • fél citrom leve
a krémhez:
  • 30 dkg eper összeturmixolva
  • 30 dkg görög joghurt (a natúr, zsíros joghurt, nem az idióta görög istenes reklámos, ízesített,cukrozott!)
  • 2 dl tejszín
  • 1 cs expressz zselatin
  • édesítő ízlés szerint
  • 10 dkg fehér csoki (nagyon szigorú diétánál elhagyható)

néhány szem eper a díszítéshez

A tésztához egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát vajjal kikenjük. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, kikeverjük a tojássárgáját az édesítővel és a citromhéjjal. Ezután fakanállal beledolgozzuk a lisztet, zabkorpát, sütőport, tojáshabot. 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük.

A krémhez gőz felett felolvasztjuk a fehér csokit. (Két-három kockát rakjunk félre a díszítéshez.) A tejszínt habbá verjük (szilárd legyen, de ne túl kemény). Az összetört epret elkeverjük a joghurttal, hozzáadjuk a felolvadt csokit, majd a tejszínhabot és a zselatinport. Ízlés szerint édesítjük.
Ráigazítjuk a tésztára a tortagyűrűt, és ráöntjük a krémet. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Eperrel és reszelt fehér csokival díszítjük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése