2013. október 7., hétfő

Sárgarépa krémleves és sonkás sörkifli

Nagyon gyors és egyszerű leves, bár mikor először készítettem, férjem a bébiételre és édesanyja által elmesélt babakori történeteire asszociálva közölte, hogy ő ezt ha a szájába veszi, utána kifújja a falra. Nem baj, mondtam, a konyhában nagyjából ilyen színű a fal...
De bátran próbáljuk ki, finom és fűszeres, egyáltalán nem emlékeztet az óvodai finomfőzelékre. A sonkás sörkiflivel komplett ebéd, de a kifli természetesen sör- és borkorcsolyának is kiváló.

Sárgarépa krémleves



Hozzávalók:

fél kg sárgarépa
1 leveskocka
fehérbors
1 dl tejszín
a tálaláshoz kevés natúr vegamix v. aprított zöldfűszer

A répát annyi vízben, amennyi bőven ellepi, a leveskockával és a borssal puhára főzzük. Utána a tejszínnel leturmixoljuk, ha kell, még sózzuk, esetleg ha túl sűrű, kevés vízzel higítjuk, összeforraljuk, és a vegamixszel meghintve tálaljuk.


Sonkás sörkifli



Hozzávalók:

25 dkg liszt
25 dkg darált, főtt füstölt sonka
25 dkg hideg margarin
25 dkg reszelt sajt
1 tojás
2-3 evőkanál tejföl
bors


A tetejére 1 tojássárgája kevés vízzel elkeverve
köménymag/szezámmag

A margarint a liszttel elmorzsoljuk, a többi hozzávalóval összegyúrjuk. A sóval óvatosan, a sonka nagyon sós is lehet! A tésztát néhány órát hűtőben pihentetjük.
Attól függően, hogy mekkora kifliket akarunk, a tésztát 2-3-4 felé vesszük, és kör alakú lapokat nyújtunk belőle. A köröket 12 cikkre vágjuk, és a cikkekből kiflit tekerünk. A tetejét tojással lekenjük, és meghintjük köménymaggal. Forró sütőben pirosra sütjük. (Figyeljünk rá, a sajt miatt könnyen megég!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése